Gammelsabben

Der var gammelsabben kommen til gårds.

Gammmelsabben

 

Den kommer ifra Rossfjorden der den har tilbrakt en uverdig tilværelse i høggresset. Nå er jo slike klumper vant til, og laget for å tåle litt fuktighet. Uvirksomhet, derimot, det har de lite godt av. Derfor satt det fast, både det ene og det andre da jeg kom hjem med den. Det meste løsnet greit ved hjelp av en fyrlampe og litt jubajubaolje, men det ser ut som at det er noe rust i sylinderen, for jeg kan ikke tørne den helt rundt. Så jeg må kanskje ha av toppen og hone sylinderen. Derfor tar det nok litt tid før jeg kan starte vidunderet.

Så er det sikkert mange som lurer på hva jeg skal med den. Det lurer jeg også litt på, egentlig. For jeg har ikke båt som den passer i. Dessuten fulgte ikke propellen og akslingen med, så den er derfor lite egnet for maritim framdrift. Det blir nok landkrabbetilværelse for Gammelsabben. Men derfor behøver det jo ikke bli noen latsabbtilværelse. Jeg har et aggregat den kan drive, og jeg har en pumpe som egner seg godt til sabbtilkobling. Og mer skal vi vel finne på hvert.

 

Foreløpig er det vedlikehold og reparasjoner som står først på lista. Den må jo være i orden før den kan dra noe som helst.SAMSUNG Og jeg er i gang. Dynamoen og dynamofestet er demontert og under oppussing i kjelleren. Ja for det stod en god gammeldags likestrømsdynamo på den.

Motoren er ikke så veldig tung, bare rundt et par hundre kilo, men det er jo likevel atskillig mer en det jeg klarer å løfte, så det måtte til et lite kranarrangement for å få den ned fra tilhengeren. Det gikk fint som bare det, og nå står den på en pall og venter på at jeg skal snekre en bukk som den kan stå på.

 

Nå er det en ting jeg har tenkt på. Foreløpig har jeg bare tiltalt den med navnet Gammelsabben. Det er vel ikke et helt godtakbart navn for en ærverdig gammel sliter. Forslag til mer treffende navn vil være velkomne. Bruk gjerne kommentarfeltet, eller om det foretrekkes, send meg en epost

Livet er som en kommode, skuff på skuff

10.07.2013

Det var det jeg tenkte i dag. For det var slik at motoren satt ikke fast, men jeg klarte ikke å tørne den over topp.SAMSUNG Den stoppet med stempelet omtrent midt oppe i sylinderen. Derfor skrudde jeg av toppen. Og det var et utrivelig syn som møtte meg. Det stod tre centimeter med rustvann oppå stempelet og sylinderveggene var fulle av rust. Nå er det jo løse sylinderforinger i denne motoren. De er utskiftbare, så alt håp er jo ikke ute. Ulempen er at en sylinderforing koster nær innpå 3000 kroner. Det hadde jeg jo ikke så veldig lyst å spandere, så her blir det nok skraping og honing. Lyspunktet midt i all elendigheten er at vannet stod oppå stempelet. Det tyder jo på at både stempelringer og nedre del av sylindervegg er intakt.

I morra åpner jeg veivhusluken og ser etter hvordan det står til der. Brennstoffpumpen og innsprøytningdysen må også sjekkes.

 På hospitalet

20.07.2013

SAMSUNGHer har vi fått den innlagt på verkstedet. Først måtte det lages et slags fundament og så står hele greiene oppå en pall med hjul, så den er lett å flytte omkring. Her ser vi den inne på sykerommet ( demontering av dyseholder in progress). Den satt fast noe så katzenjamerlig, men det er nå makta som rår. Jeg måtte gjøre meg streng i stemmen og varsku fra om at skulle det noensinne bli start, så hadde den bare med å være grei. Det hjalp. Dysen så nå forresten ikke så aller verst ut. Litt sot, men det SAMSUNGer ikke mer enn en å regne med. Litt sot ble nå fjernet straks, og nå er den oppdelt i sine primærfaktorer og ligger til bløyting i diesel.SAMSUNG

Så må jeg bare få tak i noen jordmorhansker til jeg skal sette den sammen igjen.

Ellers så har jeg fått vekk så mye rust og uhumskeligheter fra sylinderveggene at den kan tørnes helt rundt, men de ser ikke helt gode ut. Vi får se om det blir kompresjon. Men det blir nok en stund til vi kommer så langt. Først må stempelet opp så man kan sjekke om ringene er løse og i orden. Så må en gjøre en ordentlig jobb med sylinderhonen.

Dette skulle jo være vinterarbeid, men det var jo viktig å få sjekket tilstanden på sylinderen siden den ikke gikk over topp. Og så er det jo viktig å få sjekket dyse og pumpe og så … og så … og…

Her er et bilde fra veivhuset. Der ser egentlig ikke så verst ut. Der er nå iallfall olje – og ja, det glemte jeg i dag jeg var på biltema. En oljesugepumpe trenger jeg jo. Jaja, det får bli neste gang.

Men jeg mangler startsveiv! Er det noen som har en løs startsveiv uten motor liggende, så er jeg interessert.SAMSUNG

Slik ser det da ut inni veivhuset.

Nye deler

28.08.2014
Nye deler må til. Toppakning, vannpakninger, eksospakning, låsekoner til ventilene og litt annet småtteri. Ja og så den stempelringen som knektes da jeg skulle ta ut stempelet. Men sylinderforingen ser ikke så aller verst ut etter litt honing. Nå er det bare at det blir noen dager med «innevær». For det har det vært aldeles manko på i sommer. Nå skal det vel legges til at det
SAMSUNGhar ingen hast med «innedager». Vi tar gjerne flere godværsdager med uteværing og utearbeid. Men jeg regner med at innedagene kommer etterhvert. Da blir det tid for å fryde seg over nye deler fra Frydenbø Sabb

1 kommentar til “Gammelsabben

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.